Klimaatneutral

2.715 kg
CO2 gecompenseerd

Persoonlijk advies
+ 31 (0) 53 7 44 00 38

Drukbestanden

Overdruk en uitsparen

Bij overdruk worden lagen, die over elkaar heen liggen in het drukwerk ontwerp, met elkaar gemengd. Dit wil zeggen dat niet alleen de bovenste laag zichtbaar is, maar ook de laag hieronder.

Standaard wordt gebruik gemaakt van „uitsparen“, wat betekend dat bij het onderliggende object het gedeelte van het doorboven liggende object niet gedrukt wordt . Hier door onstaat er geen kleurmening en wordt de kleur van het bovenliggende object precies weergegeven zoals in het ontwerp. Staat overdruk aan dan worden beide kleuren over elkaar heen gedrukt en worden deze gemengd. Dat kan eventueel leiden tot ongewenste kleurverschillen – in het bijzonder bij het gebruik van steunkleuren.

  

De afbeelding hierboven geeft het verschil op basis van de kleur Cyan, het gele vierkant is geen volledig vierkant meer, er is een uitsparing van het gele vlak. Bij overdruk worden beide kleur gemengd tot een groene kleur.

Let er goed op dat er geen objecten onbedoeld op overdruk staan. Omdat deze functie ook gebruikt wordt om gewenste opmaak en effecten te bereiken, kunnen wij deze niet controleren.

Waar goed opgelet moet worden is bij zwarte objecten, die achteraf in Wit of in licht grijs veranderd worden. Vaak wordt door grafische- of marketingbureau's bij zwarte objecten ,, Overdruk'' gebruikt om witte randen te voorkomen. Wanneer de zwarte dekking alle op 0% verlaagd wordt om als wit object te drukken blijft de overdruk functie standaard aanstaan. Resultaat: het witte object wordt niet gedrukt, omdat het de daaronder liggende kleuren niet worden uitgespraard.

Let op: Algemene printers vaak gebruikt op kantoor kunnen deze grafische functie niet weergeven. Deze printers drukken meestal alles met uitsparing. Daarmee is een afdruk van een kantoorprinter geen goed uitgangspunt voor het uiteindelijke drukwerk bij de drukkerij.

Let daarom op dat Acrobat Reader correct is geconfigureerd voor het weergeven van overdruk objecten.