Klimaatneutral

2.725 kg
CO2 gecompenseerd

Persoonlijk advies
+ 31 (0) 53 7 44 00 38

Klimaatneutraal drukken Bannerbild

Klimaatneutraal drukken

Sinds 05.05.2017 mogen wij ons officieel als klimaatneutrale drukkerij uitgeven. Dat betekend dat wij doormiddel van de productie met klimaatneutraal drukken, een waardevolle bijdrage leveren aan de wereldwijde bescherming van het klimaat en erkende klimaatbeschermingsproject ondersteunen – en daar zijn wij trots op! Samen met de specialist voor klimaat bescherming ClimatePartner en samen met jou kunnen we op deze manier helpen ons milieu te beschermen en het behouden van natuurlije hulpbronnen.

Klimaatneutraal drukken? Hoe werkt dat dan?

Je vraagt je waarschijnlijk af wat er achter het begrip „Klimaatneutraal drukken“ schuilt? Dat is heel makkelijk uitgelegd: Wanneer wij spreken over een klimaatneutrale druk, betekend dat, dat de CO2-uitstoot van de drukopdracht gecompenseerd wordt.Dat gebeurd in 3 stappen:
  1. We berekenen de CO2-uitstoot van jou drukwerk.
  2. De CO2-compensatie volgt door het ondersteunen van een internationaal erkende klimaatbeschermingproject naar keuze.
  3. Door het onderscheiden van het drukwerk met een Klimaatneutraal label verschaffen wij maximale transparantie.

Klimaatneutraal drukken in detail

CO2-Berekenen

Op basis van order- en bedrijfsspecifieke informatie kunnen wij als Online drukkerij de zogenoemde Product Carbon Footprint bepalen, zo gezegd de uniek CO2-voetafdruk van jou drukwerk. Daarbij worden de CO2-uitstoten geregistreerd, die bijvoorbeeld door de ingezet grondstoffen en materialen, de werkelijke productieproces en het vervoer onstaan.(cradle-to-gate benadering).

CO2-compensatie

De compensatie van de CO2-uitstoot van het drukwerk gebeurd door de ondersteuning van internationaal erkende klimaatbeschemingsprojecten. Deze projecten (welke volgens de hoogste internnationale standaards gecertificeerd zijn) zorgen voor een meetbare CO2-reductie, bijvoorbeeld door het vervanging van schadelijke technologie of het helpen bij bebossing.

Product erkenning en maximale transparantie

Voor elke afzonderlijke klimaatneutrale bestelling ontvang je het klimaatneutraal-label met een JOB ID-Nummer. Door het kenmerken van het drukwerk met het Klimaneutraal-label garanderen wij een hoge transparantie. Nog voordat je ons de bestanden toestuurt, kan je dit label in jouw bestelhistorie downloaden en in het bestand van jouw drukwerk op de gewenste plaats toevoegen. Wanneer je het order-ID op www.climatepartner.com invoert, kan je zien hoe veel CO2 het drukwerk geproduceerd heeft en welk klimaatbeschermingsproject je daarmee ondersteund hebt. Zo kan je dus het hele proces op elk gewenst moment nogmaals bekijken.

Waarom zou ik klimaatneutraal drukken?

Door te kiezen voor een klimaatneutraal drukken, draag je automatisch bij aan de wereldwijde bescherming van het klimaat en steun je internationaal erkende klimaatbeschermingsprojecten. Maar een klimaatneutrale druk bied niet alleen voordelen voor ons milieu, maar ook voor jou! Door het kenmerken van jou product met het Klimaatneutraal-Label toon je jou klanten en potentiële klanten dat jij je inzet voor een beter milieu en klimaat. Een voordeel voor jou marketing en een bijdrage aan uw eigen duurzaamheidsstrategie, want klanten deze tijd zijn veel meer milieubewust en zijn op zoek naar klimaatvriendelijke bedrijven, en selecteren hun partners vaker op klimaatbeschermings criteria. Daarbij komt dat klimaatneutraal drukken geen extra lasten voor jou betekend: Wij als klimaatneutrale Online drukkerij berekenen de CO2-voetafdruk van jou drukwerk, overnemen de compensatie van de onstaande CO2-uitstoten (extrakosten van maar 1-2 %) en wij voorzien jou van het Klimaatneutraal-label.

Klimaatneutraliteit: Een complex gegeven kort uitgelegd

De concentratie van broeikasgassen gassen is over de hele wereld ongeveer gelijk, je kan zeggen dat de broeikasgassen (bijv. CO2) gelijkmatig verdeeld zijn in de atmosfeer. Om deze reden maakt het voor het broeikaseffect en de concentratie van broeikasgassen niet uit waar ter wereld CO2-uitstoten veroozaakt worden en waar deze worden terug gedrongen. Dat betekend: wanneer bijvoorbeeld in dit land de CO2-uitstoot niet vermeden kan worden, kan het echter theoretisch gezien ergens anders, door passende klimaatbeschermingsmaatregelen (bijv. klimaatbeschermingsprojecten), gecompenseerd worden. Naast het voorkomen en de vermindering van de CO2-uitstoot is zo'n compensatie maatregel een belangrijke stap in de overkoepelende klimaatbescherming.

Wanneer mag iets klimaatneutral genoemd worden?

Het label 'klimaatneutraal' kan worden toegekend aan bedrijven, processen en producten, waarvan de CO2-uitstoten berekend worden en door promotie van internationale erkende Klimaatbeschermingsprojecten gecompenseerd wordt.

Wat voor soort projecten worden beschouwd als klimaatbeschermingsprojecten?

Naast de uitstoot besparing zijn de volgende 4 criteria verplicht voor klimaatbeschermingsprojecten:
  1. Additionaliteit
  2. Uitsluiting van dubbeltelling
  3. Duurzaamheid
  4. evenals
  5. gecontroleerd en geverifieerd door onafhankelijke partijen en deskundigen.
Klimaatbeschermingsprojecten zorgen aantoonbaar voor een reducering aan uitstoot van broeikasgassen, bijvoorbeeld door het gebruik van hernieuwbare energie of door herbebossing. De exacte CO2-besparing worden door onafhankelijke organisaties (zoals TÜV, SGS, PwC etc.) gecontroleerd. Door de verkoop van gecetificeerde emissie vermindering kan de projectleider zorgen voor de financiering van het project. Alleen projecten die afhankelijk zijn van inkomsten uit de handel in emissie vermindering om aan hun financieringsbehoefte te voldoen, worden erkend als klimaatbeschemingsproject. Voor een overzicht van klimaatbeschermingsprojecten uit het portfolio van ClimatePartner vind je onder www.climate-project.com.

Over ClimatePartner

ClimatePartner is een van de toonaangevende leveranciers van oplossingen rondom klimaatverandering en helpt ons als online drukkerij klimaatneutraal gedrukte producten aan te bieden. Dat begint met de berekening van de CO2-uitstoot, gaat verder door het compenseren hiervan en eindigd met het aanbieden van een unieke producterkenning door Labels en ID-Nummers. ClimatePartner wordt beschouwd als de uitvinder van het proces voor klimaatneutraal drukken en was betrokken bij de oprichting van ISO 16759 norm voor berekenen van de CO2-voetafdruk van drukwerk. Meer informatie over ClimatePartner vind je op www.climatepartner.com.